След като през август Facebook обяви, че имаме 3 месеца да обновим приложенията си, така че задължителния “Like” бутон, вече да не е задължителен, на 5 ноември 2014г.  социалната медия вече окончателно премахна задължителното лайкване в приложенията.

Това означава, че вече не можете да задължавате потребителите във Facebook да харесат страницата Ви, за да използват приложението Ви.

Не бъркайте това обаче с промените по Graph/Core API – там ще отнеме поне 2 години, докато новата версия се публикува.

А сега дори не е необходимо да предприемате мерки, ако все още използвате “Like” бутона като задължителен, защото Facebook просто е отстранил това ограничение за потребителите и те могат да използват приложението Ви все едно са харесали страницата Ви.

Защо това е добре?

Въпреки че сега всички маркетинг специалисти се ядосват на Facebook, защото смятат, че той бойкотира всичките им усилия да промотират бизнеса си, това е едно добро решение на неговите специалисти.

Facebook мисли на първо място за потребителите. А за тях премахването на това ограничение е чудесна новина. Вече не е нужно да харесват която и да е страница, а могат да участват във всички конкурси, промоции и игри.

А програмистите са още по-щастливи, че им е спестена най-отегчителната част от разработката на фейсбук приложението.

Оказва се, че единствените недоволни са маркетолозите. Даже сигурно в момента някои си мислят, че вече няма никакъв смисъл от приложенията във Facebook, защото им е отнет най-силният инструмент за събиране на повече фенове.

Да, но феновете, които се печелят по този начин, не се „обвързват“ с фирмата Ви. Те просто дават лайка си, за да играят играта и след това забравят за вас, а някои дори се връщат на страницата Ви, само за да натиснат “Unlike” бутона.

Как да печелите лайкове въпреки всичко?

Като бъдете изобретателни.

Не се ядосвайте на Facebook, че премахна тази опция. Така или иначе, тя само ви пречеше.

Сега се грижете за вече съществуващите ви фенове. Направете нещо интересно и забавно и те ще го споделят с приятели по своя воля. Създавайте съдържание с високо качество и мислете за приложения с различно и интересно развитие.

Създайте нещо ценно за потребителя и той ще се върне, за да хареса страницата Ви.