В събота бяхме на събитието UXify Bulgaria и както се досещате от името, ставаше дума за все по-засилващата се тенденция в уеб дизайна UX (user experience – потребителско изживяване).

Явно решението да отделим прекрасния съботен ден за това си е струвал. Още в понеделник получихме запитване за изработка на уеб сайт с UX дизайн.

Какво е UX дизайн?

Вероятно свързвате „дизайн” с визията на един сайт, но UX дизайнът е нещо много повече, тъй като целта му е не просто да улесни хората в откриването на това, което търсят, но и да им донесе удоволствие при използването и да ги направи лоялни потребители. Едва когато е постигната лекота и елегантност на процеса чрез UX дизайна може да се говори за истинско приятно „преживяване” на потребителя.

4 особено важни неща при UX дизайна

1. Проучване - да се обърне внимание на самата марка, нейната бизнес среда, визия, клиенти и разбира се да се зададат стойности за измерване;

2. Вътрешна информация - истории на потребители, алгоритъм на задачите;

3. Концепция - рафиниране на идеите, изследване на възможностите, има ли прототип;

4. Дизайн - детайлен визуален дизайн, темплейти за код, критично наблюдение;

Според нас UX дизайнът съвсем скоро ще бъде задължително изискване и клиентите дори няма да го споменават като нещо особено в своите запитвания и задания.

Намерихме видео, което представя UX дизайна по забавен начин.

Вижте още: