Много промени се случиха от създаването на Instagram през 2010 г.

Мобилното приложение Instagram за iOS и Android вече  е обновено и радва  всички потребители с нова функция. 

Преди няколко дни настъпи краят на запазената марка на Instagram  - квадратните снимки.

Ето че най-накрая дойде и моментът, в който ще може да се качват снимки и клипове, в първоначалния им вариант, без да бъдат автоматично оразмерявани. Това става с помощта на бутонче в левия долен ъгъл, което позволява да се качи снимката в реалния й размер, без да се налага да се ползват други програми само като се кликне един път върху него. Има възможност и с докосване на екрана да се оразмери изображението.

Много от потребителите на Instagram прибягват до всякакви приложения, които позволяват качването на пейзажни снимки, без да се изрязва изображението. Това обаче често е свързано с реклама на приложенията,  и промяна в облика на всеки профил.

След нововъведението портретните и пейзажни снимки вече ще могат да се качват без да бъдат автоматично променяни, като размерите за хоризонталните снимки са 16:9, а на вертикалните 4:3.

За да няма драстични промени, то при преглеждане на профила Ви, снимките ще са квадратни, но при отварянето им ще са в действителния размер, в който сте ги качили.

За момента обаче снимането през самото приложение си остава в същия формат - квадратен :)

Автоматичното оформление е голяма стъпка за Instagram и е в отговор на част от потребителите, които са били недоволни от невъзможността да бъдат креативни - често пъти се налага неуместно изрязване на приятели от снимките, търсене на програми с NoCrop функции, които позволяват директно отваряне в приложението, както и други бавещи действия.

Ръководството на Instagram споделя мотивите си за решението, като набляга на това, че една от пет публикувани снимки не е с квадратен формат, а това затруднява споделянето на такова съдържание в мобилното приложение.