Това е един от първите въпроси, които си задава всеки човек, когато започне да си прави планове за създаването на уебсайт или онлайн магазин. Колко струва? И това е напълно нормален и очакван въпрос, част от процеса, който води до реализирането на бизнес идеи.

Когато обаче напишете в Google „Колко струва един сайт?“ и не намерите отговор на този толкова елементарен въпрос, настъпва едно объркване в мислите Ви, породено от липсата на необходимата информация.

Истината е, че няма как да откриете отговора на този въпрос в интернет. Особено когато искате хубав и функционален сайт, съобразен с Вашия бизнес.

Тогава просто си харесайте уеб агенция и поискайте среща за консултация.

В тези срещи няма нищо страшно – Вие разказвате за бизнеса си и какъв сайт искате, а хората отстреща Ви дават насоки, съвети и накрая – цена.

Има няколко критерия, по  които се определя цената и можете да помислите по тях предварително:

 1. Вида на сайта – какво е неговото предназначение – корпоративен сайт, онлайн магазин, електронен портал, блог или др.;
 2. Определяне на модули – функционалности на сайта;
 3. Времето, което ще отнеме планирането, дизайна и програмирането на сайта.

Това са основните точки, по които се определя цената на един уебсайт.

Други важни въпроси, които имат влияние върху цената на уебсайта и на които можете да си дадете отговор сами:

 • Искате чисто нов уебсайт или редизайн на вече съществуващ сайт?
 • Искате ли сайтът Ви да бъде responsive?
 • Искате сайт от готова платформа или индивидуално разработена система за управление на съдържанието?
 • Имате ли нужда от мултимедийни елементи на сайта (видео, анимация, професионални фотографии, дизайнерски изображения, реклами и др.)?
 • Имате ли нужда от допълнително изработване на графики?
 • Вие ли ще попълвате съдържанието на сайта или имате нужда от професионална помощ?
 • Искате ли професионална оптимизация за търсещите машини (SEO)?
 • Кой ще поддържа сайта Ви, след като бъде направен?

Нов сайт или редизайн

Обикновено новите сайтове струват повече от редизайна на стар сайт. Новият сайт отнема повече време и усилия на екипа, но пък и получавате пълно задълбочаване и проучване на бизнеса Ви и сайтът Ви ще бъде съобразен с всички характеристики на потребителите Ви.

Мобилна версия и Responsive уебсайт

Вече е много важно да бъдете лесно откриваеми през всякакви мобилни устройства, защото все по-голям процент от потребителите посещават сайтове и онлайн магазини през телефоните си. Дори и Google направи официално изказване, че вече Mobile-Friendly сайтовете ще излизат на по-предни позиции при резултатите в търсачката. Това определено вдига цената на сайта.

Готова платформа или ProVision CMS

Готовите платформи са по-евтиният вариант, но рядко са и по-добрият. Индивидуалните системи за управление на съдържанието (административните панели) винаги са напълно съобразени с функционалностите на сайта и са максимално опростени. Административните панели на готовите платформи са така създадени, че да отговарят на възможно повече видове бизнеси, което ги прави много оптимални, но трудни и тежки за работа.

Мултимедия и Графики

Разбираемо, всяко допълнение към сайта повишава цената му. Повечето уеб агенции могат да се заемат с изработката на мултимедийните елементи, от които се нуждаете, тъй като разполагат с квалифициран екип. Ние сме една от тях.

Писане на съдържание

Попълването на съдържанието на уебсайт не е никак лесна задача и не бива да я подценявате. Помислете добре дали бихте могли да се справите професионално със създаването на качествени текстове или имате нужда от помощ.

SEO и Поддръжка

Оптимизирането за търсещите машини и поддръжката на уебсайта са услуги, които се заплащат допълнително. Нашият екип прави базова оптимизация на всеки уебсайт, създаден от нас, безплатно. А относно поддръжката - това е най-големия плюс на уеб агенциите, от който можете да се възползвате. Те винаги ще бъдат на Ваше разположение да Ви помогнат, когато имате нужда. Само нещо да Ви притесни и веднага имате специалист зад гърба си, който да се погрижи.

Е, помислете по тези опорни точки и не се плашете да направите среща за консултация.

Ако Вашият сайт ще бъде съществена част от бизнеса Ви, не пестете от дизайн и програмиране! Намерете добра агенция и не рискувайте качеството за сметка на цената.

Ако се интересувате от нашите услуги, можете да направите своето запитване на посочените контакти.