Сигурно няма нужда да ви убеждаваме колко много хора вече използват мобилните си телефони за сърфиране в интернет и дори за бизнес. Най-вероятно и вие влизате в това число. И все пак последните социологически изследвания много красноречиво потвърждават очакванията на специалистите, че в бъдеще по-голямата част от трафикът на сайтовете ще  се генерира от мобилните устройства:

829 млн. потребители посещават Facebook ежедневно, 654 млн. от тях – от мобилните си телефони;

Във Facebook има 30 млн. фен страници на различни бизнеси, 19 млн. от тях са оптимизирани за мобилни устройства.

Ето и няколко съвета за успешен мобилен маркетинг:

Доставете потребителско удобство

Както вече споменахме в Какво е responsive/адаптивен дизайн?, ако искате бизнесът ви да се развива онлайн, трябва да оптимизирате сайта си за мобилни устройства. Трябва да предвидите факта, че всички устройства са с различна големина и резолюция, следователно трябва да се погрижите сайтът ви да изглежда добре на всяко устройство.

Ако в сайта ви има бутон „купи“, подсигурете му най-видното място за мобилната версия.

Опознайте публиката си

Може постоянно да обновявате мобилните си версии или да публикувате нова информация в социалните мрежи, но ако това не е промяната, която вашата аудитория иска да види, нямате напредък, а дори напротив, може да ги подразните.

Наблюдавайте публиката си – кои социални медии използва и по какъв начин, коя мобилна платформа използва (android, iOS или друга), какво предпочита -  мобилната версия на сайта или приложения.

Винаги трябва да знаете какво очакват от вас клиентите ви.

SEO за твоя мобилен сайт

Именно заради увеличаването на трафика през мобилни устройства, е хубаво да се погрижите за оптимизацията на вашия мобилен сайт, така че той да бъде лесно откриваем от търсачките на смартфоните. Една от тактиките е да добавите външни линкове към други мобилни сайтове, друга е да създадете приложение вместо мобилна версия на сайта ви, но така пък ще трябва да поддържате реклама, така че да ви откриват в мобилните магазини за приложения.