Какво е responsive/адаптивен дизайн?

Адаптивният дизайн (responsive design) е техника, с помощта на която се изработва уеб сайт, подходящ за всякакви устройства – компютри, лаптопи, таблети, смартфони. Сайтовете с адаптивен дизайн изглеждат добре на всички устройства, без значение от големината на екрана, просто представят информацията по различен начин, така че да се вижда всичко и то добре. Причината е в този вид дизайн, който настройва изгледа на сайта според устройството, от което е отворен той. Responsive design-ът не решава само проблемът с мобилните устройства и таблетите, но и този с разликата в резолюциите. Сигурно ви се е случвало да разглеждате един и същ сайт на различни екрани и сте забелязали потресаващата разлика. Е, адаптивният дизайн е решение и на този проблем.

Нужен ли ви е адаптивен дизайн?

Всички прогнози сочат, че в най-близко бъдеще все по-голяма част от трафика в интернет ще се формира от мобилните устройства.

А сигурно не са ви нужни тези прогнози, като се има предвид, че всеки втори е „захапал“ телефона здраво и не го пуска. Смартфоните и таблетите доставят уникални удобства на потребителите, от които те се възползват максимално и няма изглед това да се променя в друга посока освен все повече да се развиват мобилните устройства.

Много сериозно трябва да се замислите, ако бизнесът ви е свързан с дейност, която изисква проверка на данни. Ако клиентът ви трябва да си плати услугата или стоката чрез код, едва ли ще му е приятно да се налага да се прибира до вкъщи, за да види необходимия код или пък да се загуби от увеличаване и намаляване в сайта ви, който не е оптимизиран за мобилни устройства. Ако в такъв случай не сте помислили за мобилен уеб сайт, побързайте докато е време, защото вече губите клиенти.

Съвет:

Запознайте се добре с клиентите си, проследете посещенията на сайта си, това ще ви помогне да изберете дали имате нужда само от оптимизиране на сайта ви за мобилни устройства или от нов адаптивен дизайн, който да се погрижи за всичко. Едва ли ще стигнете до извода, че нямате нужда от каквато и да е оптимизация, но все пак и това е възможно.

В случай, че имате нужда от консултация, ние сме насреща!