Искате да създадете корпоративно приложение или такова с някаква продуктивност и полезност, игра или приложение със снимки и видео? Знаете ли какви са приликите и разликите между нейтив и хибридно приложение?

Нейтив приложенията са написани специално за дадена операционна система.Те могат да се възползват от най-новите технологии, които са на разположение на мобилните устройства  и да се интегрират с друг софтуер, по-бързи са от хибридните приложения. Инсталират се директно на мобилното устройство и разработчиците правят различна версия на приложението за всяка ОС. Използва се целият ресурс до хардуера.

Хибридните приложения се използват за различни операционни системи като Android, iOS, Windows Phone 8 и др. с помощта на отворен код за разработване на междуплатформени приложения. Те също се инсталират директно на мобилното устройство. Може  да играете игри, да каните приятели (използвайки социални мрежи), да правите снимки, да следите някакви показатели (като здраве например) и др. Хибридните приложения се правят комбинирайки HTML, JavaScript, CSS.  Тези приложения  работят  еднакво добре на Apple и на Android и се пишат само веднъж.

Както хибридните, така и нейтив приложенията могат да се публикуват в App Store, Google Play, Windows Store. 

Основното, което трябва да запомните за хибридните приложения е, че те са като уебсайтове – написани на HTML, CSS, но все пак са мобилни приложения, които може да използват камерата и другите сензори по някакъв начин. Ако решите, че искате хибридни приложения  трябва да имате предвид, че нямат толкова силно потребителско преживяване като при нейтив приложенията, понякога не може да се възползват от най-новите обновления на операционните системи.  За нейтив приложенията ресурсите са повече – оттам и много по-големи възможности за изработката на самите приложения, но отнема повече време и са по-скъпи.

Може да се каже, че HTML5 базираните приложения са по-подходящи за малки и средни фирми – ако се цели с едно приложение да се навлезе при всички мобилни платформи. Нейтив подходът е по-добър вариант,  ако искате да използвате целия капацитет на хардуера, докато за корпоративно приложение бихте могли да се спрете на хибрида.

Разбира се всеки проект има своите особености, така че  да отговаря на изискванията на клиентите. Можете да си зададете следните въпроси, за да разберете кое приложение е по-добро за Вашия бизнес:

  • Към кои мобилни платформи искам да се насоча?
  • Искам ли да използвам пълните възможности на мобилното устройство?
  • Бюджетът ли е определящ?

Ако не можете да определите кое приложение ще отговаря на нуждите за бизнеса Ви, може да се свържете с нас, за да намерим най-точното решение за Вас!